11 интересни факта за кучето

Ако си мислите, че знаете всичко за кучетата, лъжете се. Ето и 11 интересни факта за кучето  които бихте научили с интерес.

1. Кучетата не произхождат от вълците.

Кучетата водят произхода си от животински вид, изчезнал преди хиляди години. Съвременните американски и европейски вълци нямат нищо общо с произхода на кучетата, макар че тяхното ДНК съвпада на повече от 90%.

2. Кучетата държат първенството по вид с най-разнообразни форми и размери.

Днес познаваме най-различни породи кучета – с различна форма и големина, различен цвят и различен характер. Бройката на различните породи е многократно по-голяма в сравнение с всеки друг животински вид.Съществуват над 400 различни породи кучета по света.

3. Кучетата има втори нос.

Да, точно така! Той е известен като вомероназален орган или още Якобсонов орган. Той има способността да реагира на миризми, които хората не могат да доловят. С други думи кучетата притежават два вида нос – един чувствителен и един свръхчувствителен.

4. Кучешкият нос има уникален отпечатък.

Той е толкова индивидуален и неповторим, колкото пръстовия отпечатък при човека.

5. Кучетата имат навика да се преструват на болни, за да привлекат внимание.

Много стопани на кучета споделят, че с времето са установили, че кучето им се преструва на страдалец, за да получи повече внимание и грижа. Хитреци, а!

6. Кучетата разпознават цветове.

Противно на общоприетата теория, че кучетата виждат света в черно-бели краски, ви уверяваме, че те разпознават някои цветове – много по-малко в сравнение с цветовете, които възприема човешкото око, разбира се. Виждат добре зелено, жълто и синьо, но не разпознават червено, което за тях изглежда като тъмносиво.

7. Кучетата спят по гръб само когато се чувстват в безопасност.

Нали се сещате за тази симпатична кучешка поза з вирнат тумбак нагоре? Е, ако го видите, чувствайте се поласкани – това значи, че кучето се чувства в безопасност с вас.

8. Кучетата могат да се усмихват

Наистина се усмихват, но не по същите причини, както хората. По-скоро се смята, че по този начин са усвоили шанс да получат внимание или това, което искат. Всъщност понякога дори може да бъде признак на болка или страх.

9. Кучетата не се чувстват виновни

Стопаните често си въобразяват, че когато направят някоя пакост, домашният им любимец изпитва вина. Според учените този поглед е израз на реакцията на стопанина и по-скоро изразява страх от последиците. При всички случаи кучето е разбрало, че е извършило нещо нередно, но вината е изключително сложно чувство, казват психолозите, което е непознато дори за някои хора, а какво остава за животните.

10. Кучетата инстинктивно търсят човешка компания

Инстинктът на кучетата им подсказва, че най-сигурният начин да оцелеят, е да бъдат близо до хората  най-често това е стопанинът. Когато сте далече от домашния си любимец той страда не само защото действително може да се привърже към вас и да му липсвате, а най-вече защото изпитва страх, че оцеляването му е застрашено.

11. Кучетата лесно се привързват към хората

Потвърдено е, че кучетата са животинският вид, способен да изпитва най-богата палитра от емоции. Освен това разпознават интонацията ви и успешно четат езика на тялото.

Цветелина Велчева – obekti.bg

Източник : Medivet.bg