Ехинококоза Кучешка тения

Ехинококозата е типична зооантропоноза която се предава от месоядните на всички диви животни и човека при контакт със замърсени хранителни продукти или с носители на инвазията.

Причинителят на това заболяване е със сравнително малки размери- от 2,5-9мм .

Тялото е съставено от предна част /ростелум/ и 3-4 членчета като последното е полово зряло и в него се съдържат между 400 и 800 яйца
Ларвната форма се нарича ехинококов мехур. В един от тези мехури могат да се образуват десетки тении. Цикълът на развитие е непряк/протича с междинен гостоприемник.

Крайни гостоприемници може да бъдат кучето вълкът и чакалът. Те се заразяват при консумиране на необезвредени вътрешни органи съдържащи ехинококови мехури.
Развилите се в тънките черва тении достигат полова зрелост на 48 дни и живеят 5-6 месеца. Отделените яйца запазват своята жизнеспособност в околната среда до 3 месеца.

Клинично инфекцията би се проявила при по голям брой паразити с разнообразни и неспецифични признаци-разтройство капризен апетит кожни прояви поради сензибилизиране на организма.
Междинни гостоприемници са преживни животни, свине, заек,хищни животни а също и човека. Заразяването се осъществява по алиментарен път чрез замърсени с яйца на тения храна и вода,или при контакт със заразоносители.Освободените в червата онкосфери пробиват стената на червата и по кръвен път достигат черния дроб.Една част се задържат там и образуват ехинококови мехури а друга част преминават към белия дроб и цялото тяло.

Човекът се заразява при поглъщане на замърсена с яйца на кучешката тения храна, вода или чрез контакт с опаразитено животно. Ехинококовите мехури упражняват травматично въздействие на околните тъкани а също имат и токсичен и алергизиращ ефект .Симптомите могат да бъдат различни в зависимост от органа който е засегнат – слепота нервни признаци затруднения в дишането и т.н.

Лечението е продължително и понякога остават последици за цял живот. Профилактика:прекъсване на заразното начало като се прекрати практиката на изхранване на кучетата с необезвредени кланични отпадъци.Редовно обезпаразитяване на домашните любимци на всеки 2 месеца.Спазване на лична хигиена /редовно измиване на ръцете.

Сигурен съм, че някой собственици на кучета няма да се съгласят с мен,но практиката да се целува домашния любимец особено по устата / кучетата не ползват тоалетна хартия/носи голям риск от заразяване.

Умишлено съм пропуснал сложните латински наименования точни размери и цикли на развитие за да не отегчавам хората които ще решат да прочетат това кратко описание на ехинококозата.

Нямам за цел да плаша собствениците на кучета, желанието ми е да подчертая значимостта на това заболяване за живота и здравето на човека .

 

Статията е публикувана от Ветеринарна клиника Медивет, Ямбол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button