Грижи за малко котенце - Медивет
Грижи за малко котенце - Медивет
Грижи за малко котенце - Медивет

С тази статия се надявам да помогна на хората, които са се нагърбили с отглеждането на малко котенце. Начинание носещо както удовлетворение, така и ангажимент и отговорност. Ако сте чули писъците на това безпомощно пухкаво същество и не сте го подминали, то следващите редове ще са полезни за вас.

Здравен наръчник за домашни любимци: Правилно хранене и възпитание на  бебето коте | Puls.bg

Първото нещо, което е добре да направим е да определим възрастта на животинчето.

Котенцата се раждат окосмени, но слепи и безпомощни, с прилепнали към главата уши. Очите започват да се отварят след 8-мия ден и до 14 -17тия те са прогледнали. В началото всички котенца са със сини очи, след четвъртия месец очите добиват своя постоянен цвят. Походката на котенцата на 21-25 дневна възраст е нестабилна, коремчето опира земята, а опашката е вирната нагоре в опит да запазят равновесие. Такива котенца не могат да ядат твърда храна. Ще трябва да ги храните с мляко. В никакъв случай не използвайте краве мляко. То съдържа лактоза в големи  количества, животинките не могат да я усвояват и се стига до стомашно-чревни разстройства, които водят до фатално обезводняване. На пазара се предлага специално адаптирано мляко за малки котенца.

Правила за хранене на малко коте | Miau.bg

Следвайте инструкциите на производителя за приготовлението му. Ако за момента не разполагате с такова може да спасите положението с кисело мляко разредено с вода. Предлагат се комплекти за кърмене включващи няколко биберона,бутилка и четка за измиване. Можете с успех да използвате спринцовка от 2 милилитра. За котенце на около 10-15 дни е достатъчно да се изхранва 2 мл на хранене на всеки 3 часа. До 21-25 ден  те не се нуждаят от вода, необходимата получават с млякото. Котенцето трябва да се храни легнало по корем,с леко повдигната глава, тоест в естественото положение, в което  сучи от майката. Трябва да сте изключително внимателни при боравенето със спринцовката за да не го задавите и в белия дроб да попадне мляко. Това крие риск от аспирационна пневмония. С времето самото котенце ще ви покаже дали млякото му е достатъчно или не.

Ако вашия подопечен е на възраст под 18-20 дни ще трябва да се грижите и за тоалета му. След нахранване с кръгови движения трябва да масажирате коремчето на котенцето, за да се стимулира перисталтиката на червата. След изхождане почистете животинчето с мокри кърпи. След третата седмица котенцата се приучават да ползват тоалетната, така че това задължение отпада. В по-ранна възраст котенцата не могат да регулират телесната си температура, затова е необходимо да им се помогне  с бутилка топла вода,ел.възглавница и по-дебела постелка в кошчето.

griji malkoto kote

След 3 седмична възраст започват да излизат млечните зъбки, котенцето се справя само с тоалетната и с регулиране на телесната температура. Започват да стават самостоятелни. Походката и маниерите им наподобяват тези на възрастните котки, коремчето вече е вдигнато от земята и опитват храна, различна от мляко.

Необходимо е да продължите с кърменето. Постепенно добавяйте  и твърда храна към менюто на своя питомник, паучовете са добър вариант. Кратността на хранене се установява на 4-5 хранения на ден, като се осигурява постоянен достъп до вода в подходящ съд.

Достигайки възраст от 6 седмици котенцата могат да преминат само на твърда храна, макар че в природата майките ги кърмят до 3 месечна възраст, придържайте се към попарите. Към 12 седмична възраст те ще могат да се хранят и с по-трудни за дъвчене храни. Котенцата  вече сами се грижат за тоалета си и не се нуждаят от толкова дебели завивки. 

Навършвайки три месечна възраст котенцето може да бъде отделено от майка си. То е самостоятелно, игриво, любопитно. Храненето трябва да е трикратно до навършване на 6 месечна възраст, след това може да се премине и към двукратно хранене.

Около 5 месечна възраст котенцата започват да сменят зъби. Млечните зъби се разклащат, падат и на тяхно място излизат постоянните. Възможно е през периода на смяна на зъбите да се появи лош дъх, който след подмяната на зъбите изчезва.

След 6 месечна възраст котенцето е напълно самостоятелно, от вас се иска да осигурявате храна и да се грижите за почистването на тоалетната.

big home logo medivet

В следваща статия ще разгледаме как се променя котенцето след настъпване на полова зрелост и особеностите при отглеждането в тази възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button