Къпането е задължителен, неизбежен елемент от живота на едно домашно куче, дори ако то не е особено съгласно!

Честотата на къпане зависи от много фактори, като например дали кучето живее в двор или в дома, тип космена покривка, възраст, здравословно състояние.

Въпреки всичко обаче, рано или късно на всеки ще му се наложи да изкъпе косматия си приятел. Знаем ли как да го направим?

Най-важно е процесът да не е стресиращ. За кучетата банята не е толкова приятно изживяване като при нас, хората. Дори за влюбените във водата породи като лабрадор и нюфаундленд къпането с душ и препарати няма нищо общо с доброволното влизане в реки и водоеми! Погрижете се водата да е с умерена температура и налягане – леденият (или врял), брулещ с пълна сила душ няма да предразположи животното да се отпусне. А най-доброто успокоение, което може да предложите на вашето куче са гласът ви и вашите жестове.

Важно е да уточним, че трябва да сте особено внимателни с ушите на кучето!

Не насочвайте струята в лицето на животното – стресиращо е, освен това рискувате да напълните ушите с вода. Изплаквайте главата откъм тила. Ушите почистете с влажна, добре изстискана кърпа. Ако къпете кучето във ваната, което е добър вариант за средноразмерни породи, не я пълнете много – нека животното да чувства, че е стъпило стабилно. За дребни породи и малки кученца подходящ вариант е и умивалникът – и е най-добре да държите животното в ръка, след като го насапунисате, и просто внимателно да го изплаквате с приятно топла, умерена струя. След баня задължително подсушете животното.

Ако кучето живее на двора, няма нужда да го къпете повече от два пъти годишно. Тук е моментът за едно уточнение: с изключение на случаи, в които кучето се е изцапало с нещо, застрашаващо здравето му, например токсичен материал, къпането е нужно на нас, не на кучето. Кучетата са способни да изживеят пълноценен живот и без нито една баня, без това да навреди по някакъв начин на животното. Разбира се ще има и автентична миризма и визия, но за него това си е в реда на нещата.

Полезни съвети, които ще улеснят процеса:

– Срешете предварително животното, за да отстраните – до колкото е възможно – мъртвите косми.

– Нанасяйте шампоана веднага след като намокрите козината на животното – така няма да губите време, ако се наложи да си поиграете на гоненица из банята; през това време препаратът си действа.

– Затваряйте помещението плътно – независимо дали е банята в жилището или клетката на кучето. Кучетата имат склонност да се спасяват от къпането с бягство – и да се отръскват, където им попадне.

Не къпете кучето, ако е болно!

За нас горещият душ може да звучи като оазис в пустиня, но за кучетата съвсем не е така. Те възприемат банята по друг начин, затова ако кучето ви не е в идеална форма, моментът не е подходящ за къпане. Не го къпете и ако по някаква причина има шевове и зарастващи рани. Почистването на куче в особено състояние се извършва с кърпа, напоена в разтвор на топла вода и малко шампоан и добре изстискана.

Не правете компромиси с препаратите! Кучетата имат нужда от специализирана козметика, а човешките почистващи препарати не са подходящи за употреба! Най-доброто, с което можете да се погрижите за хигиената на вашия любимец, е именно произведеното специално за него!

⭐ Ветеринарна клиника Медивет, гр. Ямбол, Златен Рог 160

🌍 Локация: https://goo.gl/maps/ot2dzJo4fbmBHjVq9

📱 Поръчай сега! +359 897 961 490

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button