Защо вият кучетата ? | Клиника МедиВет

Защо вият кучетата

Защо вият кучетата?

Причини по който кучетата вият

Кучешкият вой може да накара космите на гърба ви буквално да се изправят. При звука на пронизителните, ужасяващи и неестествени звуци, които издава гърлото на кучето, в главата ви се зареждат една след друга апокалиптични картини, обзети сте от лоши предчувствия и загрижено се питате защо вият кучетата.

Всъщност кучетата вият по няколко различни причини и нито една от тях не е нито тайнствена, нито зловеща. Най-често домашните любимци, особено мъжките, вият, защото са разгонени и са надушили, че в района им има разгонена женска, с която биха могли да се чифтосат.

Друга причина за виенето на вашето куче може да бъде неговата любов и привързаност към вас. Често кучетата вият, защото са самотни, а стопаните им са отишли на работа и са ги оставили самички цял ден.

Понякога виенето може да бъде и сигнал, че кучето ви изпитва силно недоволство от обстановката, в която се намира. Виенето е ясен сигнал, че то е тревожно и напрегнато.

Според редица биолози навикът на кучетата да вият срещу Луната не е нищо повече от наследство от далечното им минало е техните предци – вълците. Във вълчата глутница животните разговарят помежду си с вой. А ярката лунна светлина пробужда в опитомения вълк древния инстинкт да се събере с другарите си от глутницата.

Някои по-чувствителни кучета могат да издават вой, ако са провокирани от определена музикална мелодия или звук, особено ако те са твърде полифонични или ужасно фалшиви. Не са редки случаите, в които воят на линейката провокира у кучето ответен вой, но за радост на пострадалия в линейката това няма никакво прокобно значение.

Източник: miau.bg

Коментари

1 Последни коментари

  • Instantaneus

    Здравейте, интересна тема, поздравявам ви за което. Та създадохме нова фейсбук група за любителите на жиеотни “Animal Lovers Bulgaria”,
    в нея може да побликувате всичко което ви харесава и вълнува свъразно с животните,
    да дискутирате различни теами за животни, както да намерите съмишленици със сходни интереси !

Остави коментар