Здравейте приятели, тази статия е за хората, които са преценили всички аспекти на съжителството с куче и са решили, че искат и могат да имат такъв домашен любимец в своя дом. Избрали са порода, подсигурили са се с необходимите пособия за отглеждането на кученцето, и им предстои само  закупуването му.

Първият въпрос, който ще разгледаме е колко голямо трябва да е кученцето, за да се отдели от майката.

Baby Dogs - Cute and Funny Dog Videos Compilation #24 | Aww Animals -  YouTube

Кученцата се отбиват от майката на 43-я ден. Преди това от около 30 ден те започват да се приучват на обща храна. Захранват се с размекнати във вода гранули, така че към 43 ден да се хранят самостоятелно. Имал съм клиенти с кученца, които са отбити твърде рано или не са захранени. Доста неприятна картина – животното гладува, нивото на  кръвната захар пада и се стига до летаргични състояния, кома, а понякога и смърт. Ето защо е важно да се убедите че кученцето е захранено правилно, вече е на обща храна и се храни самостоятелно.

Животните следва да са обезпаразитени още при майката. Това става около 30-я ден. Ако видите малко кученце, при което след нахранване коремчето му се издува много /бъчвообразен корем/, вероятността то да има паразити е голяма.

Някои развъдчици продават животните на по-голяма възраст с една или повече ваксини. Тук е важно да се убедите, че паспортът и ваксините са правени от ветеринарен лекар. Разгледайте печатите. По сега действащия закон на печата се отразяват имената на ветеринарният лекар,регистрационния номер на лечебното заведение, номера на дипломата, което е и регистрационния номер на ветеринарния специалист в Българската агенция по безопасност на храните  и номер в Българския ветеринарен съюз. Ако някой от тези атрибути от печата липсва се касае за фалшификация.

  • Нека разгледаме най-често срещаната ситуация.

И така взели сме кученце на 42-43 дневна възраст, правилно захранено, обезпаразитено по думите на човека, който ви го продава. Най-добре е още същия ден да посетите ветеринарния лекар, който сте си избрали за преглед на домашния любимец. При мен в този ден задължително се извършва повторно обезпаразитяване. Първата ваксина се поставя на 45 ден,като схемата на ваксинация се определя от ветеринарният лекар. Важно е да знаем,че на такава възраст антителата дадени му от майката падат под протективния праг, а имунитета от ваксините още не е изграден. Поради това се ограничават всякакви контакти на домашния любимец с други кучета. Добре е и вие да се ограничавате, тъй като вирусът на парвовирозата е доста устойчив в околната среда и лесно може да бъде предаден на кученцето.

След прибиране  в дома с новия член от семейство трябва да осигурите негово лично пространство – легло, хигиенна подложка за пишкане и акане, играчки. Обикновено първите няколко нощи са най-трудни. Кученцето тъжи за майка си и плаче, понякога по цяла нощ. Напълнете бутилка с топла вода, за да се гушне в нея и това ще го успокои.

  • Избор на име 

Понякога това е истинско предизвикателство. Кучето не разбира какво му говорим, то усеща интонацията и разпознава комбинация от звуци. Добре е името да е съставено от една ,най много две срички. Колкото е  по-звучно, толкова по-добре. Приучаване към името може да стане чрез награди. Много е важно кученцето винаги да бъде викано с едни и същи думи от всички в семейството.Какво имам в предвид? Имам приятел, който навремето отглеждаше доберман, с нормално име, кучето си го разпознаваше, всичко си беше наред. Приятелката му обаче гальовно наричаше кучето „патенце“. В резултат кучето започна да разпознава „патенце„ като име. А ако сте на разходка в парка и трябва да извикате кучето?

Cute Dog Names: 101 Cute Dog Names for Your Sweet Pup in 2019

  • Приучаване на кученцето към хигиенни навици:

Въоръжете се с търпение. В началото, тъй като не е добре да се излиза навън за тоалетна това може да се върши у дома, на определено място. Можете да използвате хигиенни подложки с феромони. Има също и капки „пупи тернер“, с чиято помощ се приучава кученцето да пишка на определено място. Веднага след сън и след хранене водете домашния си любимец на подложката. Говорете му с равен и спокоен глас. Той не трябва да свързва това място с нещо лошо. Неминуемо ще има инциденти. Можете да го порицаете с по-строг тон, но това трябва да стане в момента на деянието или веднага след него, за да може животното да направи връзка. Наказание два часа след постъпката, когато се прибирате в къщи и кучето ви посреща радостно на вратата е безсмислено. То просто няма да разбере за какво иде реч. След приключване на ваксинациите ще започнете да изграждате навици на разходка и тоалетна всеки ден по едно и също време.

  • Хранене 

Dog Eating Habits: What Type of Eater is Your Dog? - The Dog Blog

На пазара вече има богата гама храни за домашни любимци. Изборът се извършва на база възраст на кученцето, порода / голяма, средна, дребна, кучета играчки, а също и от финансовите ви възможности. Важно е да се знае, че малкото куче се храни 4-5 пъти на ден и трябва да се осигури постоянен достъп до вода. Рязката смяна на храната често води до храносмилателни разтройства. Относно хранителните добавки е най-добре да се консултирате с ветеринарния си лекар.

  • Водача на глутницата

Макар и домашен любимец от векове, дивото в кучето не е изчезнало напълно. Да разгледаме как живеят дивите събратя на домашните ни любимци-вълците. Във вълчата глутница има един водач който е признат от другите. Постарайте се кучето да ви възприеме като водача на глутницата. Не позволявайте своеволия, наказвайте при нарушения, поощрявайте при успехи. Установете правила, с които кучето ще свикне и ще спазва. То трябва да ви признава като авторитет, като водач на глутницата. В противен случай „ще ви се качи на главата“. Най-неприятно е с големите породи-ротвайлер, кане корсо. Случвало се да идват хора с такива кучета, които са ги отгледали от малки, а се страхуват от тях. Този страх се усеща от кучето и то се чувства като „водач на глутницата“. Това не трябва да се допуска.

How to Make your Rottweiler Dog to Walk properly alongside? - Rottweiler  Life

  • Регистрация на кучето/чипиране/.

От 2015 год. влезе в сила закон, който задължава всички собственици на домашни любимци  да идентифицират своите животни. Процедурата се състои в маркиране на животното с чип. Чипът се инжектира подкожно от ляво в средната третина на врата. Самия микрочип представлява твърдо тяло с цилиндрична форма с размери в мм – 1.4х8.5 или 2х12 ,той носи информация за 10 цифрен номер, който е уникален. При изпращане на импулс от четеца електрониката в чипа връща информацията към четеца и номера се вижда на дисплея. Чипа е само носител на информация, чрез него не може да се установява местоположението на животното. Данните на собственика и кучето се въвеждат в единната информационна система на БАБХ –Вет Ис. За неизпълнение на това си задължение собственика на домашния любимец носи наказателна отговорност/глоба/. За това следят СПООР или ветеринарна полиция. Чипирането може да се направи при вашия ветеринарен лекар. Целта ми не е да ви плаша или агитирам, а да предоставя колкото се може по-изчерпателна информация.

 

Надяваме се нашите статии да са лесно достъпни до вас, да ви харесват. Ако желаете да подкрепите екипа на MEDIVET.BG може да споделите тази публикация с ваши близки, приятели и роднини. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button