От векове кучето е най – добрия приятел на човека, то дарява с любов, вярност и е винаги до нас, когато имаме нужда от компания. Преди да си вземете домашен любимец е добре да се обмислят няколко въпроса, относно порода, пол, свободно време, но може би най-важния е дали начина ви на живот  ще позволи да се грижите за куче, и до колко сте готови на промени, ако се наложат такива.

  • Първият въпрос, който трябва да се обмисли е каква роля ще изпълнява кучето?

В зависимост от предназначението – охрана на дома, ловен другар или компаньон  ще подбирате  и породата. Двукилограмов  йоркширски териер  надали би уплашил  някой крадец.

Имате ли достатъчно място за кучето?                       11 Home Design Ideas That Will Make Your Dog Happier | Dog nook, Dog rooms,  Dog spaces

Преди да изберете породата помислете какво пространство можете да осигурите на домашния си любимец. Ако живеете в двустаен апартамент и си вземете  седемдесет килограмова кавказка овчарка скоро това ще доведе до неприятности. Обезопасете  жилището си – кучето не трябва да има достъп до  оголени кабели, домакинска химия, цветя – някои от тях са отровни.


Каква порода да изберете?

От значение при избор на породата е да обърнете внимание на необходимите ежедневни грижи за поддръжката на кучето. Дългокосместите породи се нуждаят от по-големи грижи /подстригване, ежедневно сресване, козметика/. Някой породи са предразположени до по-голяма степен към заболявания. Темпераментът също е от значение.

10,688 Big Dog Small Dog Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images -  iStock

Дали кучето да бъде женско или мъжко?

При кучетата половото съзряване настъпва около седмия месец. По време на разгонването женското куче се „радва“ на засилено внимание от страна на мъжките. През този период  се наблюдава и кръвотечение  от половия орган, което би могло да е проблем за някои хора. Също така при женските се срещат и заболявания обусловени от пола /пиометра,тумори на млечната жлеза/. Мъжките кучета се поддават по-трудно на дресировка от женските, а също може да проявят и агресия, ако има разгонени от противоположния пол.

Има ли в близост до вас ветеринарна клиника? Избор на ветеринарна клиника – списък на ветеринарни клиники в София

Проучете има ли клиника в близост до вашия дом. Осведомете се за  работното им време, телефони, услуги които предлагат, дали поемат спешни случаи вечер и в почивни дни. Разпитайте за отзиви от техни клиенти.

 

 

Вместват ли се разходите за кучето в домашния бюджет?

Още от 45 ден започва ваксинационната схема на малкото кученце. Поставяне на микрочип в съответствие със закона за ветеринарномедицинската дейност. Друго перо в бюджета ще е закупуването на храна, дрешки, нашийници, нагръдници, купи за храна, играчки.

Пътувате ли често?

Drivers could risk £200 fine when they take their dog out in the car -  Staffordshire Live

Ако се налага да пътувате често и искате кучето да бъде с вас, имайте предвид, че не навсякъде приемат домашни любимци. Ще трябва да се съобразявате с това, ако не искате да се разделяте с него. А ако не можете да го вземете, къде ще остане и кой ще се грижи за него?

И така, обмислили сте всичко, избрали сте породата, полът на вашето куче, обезопасили сте дома си, разходите се вместват в семейния бюджет, намерили сте ветеринарен лекар, на който може да се доверите, проучили сте къде има хотел за кучета, закупили сте си  или осиновили кученцето и сега….

Ще трябва да се въоръжите с много търпение, търпение  и препарати за почистване. Много често кученцето е скоро отделено от майка си и първите няколко дни тъжи за нея, особено вечер. Донякъде помага бутилка с топла вода до която то може да се гушка. Хигиенните навици се изграждат с времето, до тогава неминуемо ще има инциденти. Кученцата имат много остри зъбки, обичат да хапят и гризат разни неща, понякога това са най-новите ви обувки.

Съжителството с куче е едно от най-дълбоките и специални преживявания, което ни кара да видим света  по по-различен  начин, и ни прави по – добри.

Надяваме се нашите статии да са лесно достъпни до вас, да ви харесват. Ако желаете да подкрепите екипа на MEDIVET.BG може да споделите тази публикация с ваши близки, приятели и роднини. 

25 Best Family Dogs for Kids — Family Dog Breeds

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button