Трихинелозата е една от най-опасните паразитози при човека.Тя е проблем за всички страни, в които се консумира свинско месо. Накратко ще се спрем върху външния вид на паразита. При всички видове се различават две форми на трихинелозата:полово зряла, възрастна форма, наречена още чревна трихинела, и ларвна форма,наречена мускулна трихинела.

При възрастните форми има ясно изразен полов диморфизъм – ясно изразени мъжки и женски индивиди. Половозрялата трихинела живее в лигавицата на тънките черва. Мъжките са дълги от 1.2 до 2.2 мм и дебели 0.040 до 0.50мм, а дължината на женските е от 3 до 4.4мм. Женските индивиди са живораждащи-раждат млади трихинели.

Втората форма в развитието на трихинелозата (мускулната трихинела) е с дължина от 0.8 до 1.2мм. Около мускулната трихинела се обособява капсула с различна форма при различните гостоприемници.

Мускулната трихинела се локализира в мускулните влакна на скелетната мускулатура, като първо засяга мускули, които са богато кръвоснабдени (наситени с кислород), междуребрени мускули, масетери, шийни и диафрагмата. Инвазията се предава от животно на животно, или на човек при изяждане на сурово  месо от заразени животни,съдържащо капсулирани мускулни трихинели. В стомаха на гостоприемника  мускулните трихинели се освобождават от капсулата и преминават в червата.
Там за 30-40 часа се превръщат в полово зрели  чревни трихинели. След чифтосването им на 4-6 тия ден женските раждат в тънките черва млади трихинели. Чрез кръвообращението и лимфата те се разпространяват из цялото тяло като се развиват само тези, които попадат в напречно набраздена мускулна тъкан.

Попадайки в напречно набраздена мускулна тъкан младите трихинели пробиват обвивката на мускулното влакно и след 10-15 дни стават инвазиоспособни. При поглъщане от животни и човек се развиват в червата като чревни трихинели. В България се извършва задължително изследване за трихинелоза на всички заклани в кланица прасета и на отстреляните диви. При намиране на дори една трихинела целия труп се обезврежда по начин непозволяващ разсейването на инфекцията.

Проба за изследване се взема от мускулните части на диафрагмата .

Признаци при човека: Заболяването може да протече различно – асимптомно, с лека, средно тежка или тежка клинична картина. Най-характерните симптоми на заболяването са:

  •     Повишена температура
  •     Мускулни болки
  •     Висока еозинофилия
  •     Периорбитален (околоочен оток)
  1. Отокът по веждите, клепачите и лицето е характерен за заболяването и се появява още през първата седмица. 
  2. Постоянен симптом са мускулните болки, които наподобяват мускулна треска. 
  3. Болките обхващат най-често гълтателната, очната и дъвкателната мускулатура, а също ребрените и двигателните мускули.
  4. Болните трудно дъвчат и преглъщат.

Покачването на еозинофилните клетки в кръвта е силно изразено и започва още в инкубационния период.

При някои болни могат да се появят и други симптоми – гадене, повръщане, диария, конюнктивит, очни кръвоизливи, обриви по кожата, дрезгав глас, афония и др.

При някои хора трихинелозата преминава в хронично заболяване – в течение на 5-6 години периодично се появяват мускулни болки и обща слабост.

Ефективната профилактика включва лични и обществени мерки. Не бива да се консумира непроверено от ветеринарните власти месо, както и сурово месо (кайма). Необходим е строг контрол за спазване на зоохигиенните и ветеринарно-санитарните норми при отглеждане на свинете и други животни. В стопанството периодично трябва да се извършва дератизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button