Натрупването на зъбен камък се предшества от отлагане на зъбна плака и остатъци от храна по повърхността на зъбите. С времето в плаката се отлагат магнезиеви, фосфорни и калциеви  съединения, формирайки зъбен камък. Поради по-ниската киселинност  на слюнката на домашните любимци натрупването е по-интензивно, отколкото при хората.

Зъбният камък се появява най-напред по кътниците, след това се забелязва и по резците и кучешките зъби. В началото на процеса отлаганията имат  жълтеникав цвят след това придобиват кафяв оттенък. Според  мястото  на натрупване може да бъде супра гингивален – отлага се по повърхността на зъбите,и гингивален  наслагва се в гингивалния джоб в основата на зъба.

Предразполагащи фактори за образуването на зъбен камък са:

-породна предразположеност-късомуцунестите  и миниатюрните породи натрупват по-лесно зъбна плака

-неправилно разположени зъби, задържане на млечните зъби

-метаболитни нарушения и  водно-солевия  баланс

-заболявания на венците

-пренебрегване на хигиенните  процедури

-хранене само с мека храна

Първите симптоми са промяна в цвета на зъбите и поява на неприятна миризма от устата на домашния любимец. С развитието на заболяването отлаганията се увеличават, венеца се възпалява, започва да кърви, животното чувства болка и проявява капризен апетит- избира по-мека храна. Прогресирайки това състояние води до отдръпване на венците от шийката на зъба, оголване на корените и загуба на зъби.

Дентална медицина | Ветеринарна клиника София

Веднъж образуван върху повърхността на зъба, зъбния камък не може да бъде премахнат в домашни условия. Най-добре е да се посети ветеринарен лекар за преглед и преценка на състоянието.

По-кротките животни позволяват работа с ръчна кюрета. Процеса е бавен и резултатите се постигат с няколко манипулации, но се работи без използването на упойка. С ултразвуков скалер резултатите са по-добри, но се налага обща седация на животното, тъй като усещането е изключително неприятно. След отстраняване на отлаганията по зъбите се преминава към третиране с различни води за дезинфекция на устната кухина, гелове, или се назначава антибиотична терапия в зависимост от състоянието на зъбния апарат.

Зъбен камък при котки - това е хигиена на устната кухина при котките

Профилактика:

Храненето на домашния любимец  да не бъде само с мека храна. Задължително в порциона се включва и гранулирана храна като размера на гранулата трябва да бъде съобразен с размера на кучето или котката. Това е важно, за да може животното да дъвче, а не да поглъща цели. По този начин ще се почиства плаката  и ще има по-добро храносмилане.

Друг начин е използването на различни продукти за дъвчене – дентал стикс и пресован кокъл от телешка кожа  и тн.Твърдостта на тези продукти е съобразена с това да почистват зъбната плака без да нараняват венците и зъбите. Тези продукти са ядливи и с приятенвкус за домашните любимци и те охотно ги приемат.

Чрез измиване на зъбите с паста и четка за зъби също се предпазва домашния любимец от натрупването на зъбна плака. Пастите за зъби за домашни любимци не образуван пяна, не са вредни при поглъщане и имат приятен за животните вкус-ванилия, пиле, черен дроб. Четките за зъби също са специално разработени за домашни любимци.

Тъй като манипулацията е несвойствена за животните най-добре е да започнат да се приучават от най-ранна възраст. Кучето или котето трябва да приеме манипулацията като игра. В началото измиването започва от муцунката и постепенно се преминава към венците и зъбите. Ако обстановката по време на процедурата е спокойна, говори се със спокоен глас, това би било предпоставка за успех.

След измиването могат да се използват специално разработени за целта гел и вода за уста на базата на натурални съставки, които омекотяват плаката и дезинфекцират устната кухина.

И накрая, но не на последно място в профилактиката на това състояние са редовните посещения при ветеринарен лекар.

От Екипа на Ветеринарна клиника Медивет ви препоръчваме използването на следните продукти за по-добра хигиена към вашите домашни любимци!

Линк за Гел венци за кучета Stomodine LP

Линк за лакомства за кучета

Линк за Dental Clean | Паста за зъби + четка

#зъбенкамък #зъбенкамъккучета #зъбенкамъккотки

5,152 Dog Smile Teeth Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Благодарим ви за вниманието, очаквайте всяка седмица нови публикации в нашият блог, споделете с приятели, така ще помогнем на повече животинки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button